Wiebes stuurt tweede brief over herziening belastingstelsel naar Kamer

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft donderdag na aandringen door de oppositie een tweede 'uitgebreide' brief gestuurd aan de Tweede Kamer met nadere informatie over de herziening van het belastingstelsel. Maar ook in deze brief beperkt hij zich tot de procedure.

De oppositie in de Tweede Kamer is ontstemd over de gang van zaken rond het kabinetsplan om het belastingstelsel te hervormen. Reden daarvoor is dat het kabinet weigert inzicht te geven in het compromis dat zich aftekent tussen het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA. 

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldde woensdag nog dat de coalitie op hoofdlijnen een akkoord heeft bereikt. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei later op de dag dat er nog geen akkoord is, omdat een aantal technische zaken nog moet worden uitgezocht. Wiebes schreef de Kamer in een kort briefje donderdag dat het kabinet ‘dicht bij overeenstemming’ is.

De oppositie was boos over de verwarring en het korte briefje van Wiebes en eiste op initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver voor 15.00 uur donderdagmiddag een nieuwe, uitgebreidere brief. ChristenUnie-leider Arie Slob noemde de gang van zaken ongelooflijk. Hij sprak grote twijfels uit ‘over de vraag of er nog iemand regie heeft in het kabinet’. Behalve de ChristenUnie, weigeren ook de SP, het CDA en de PVV om in een ‘achterkamertje’ met het kabinet te onderhandelen over een plan dat tijdens die gesprekken geheim moet blijven.

Rutte herhaalde woensdag al dat hij het compromis binnen de coalitie niet wil openbaren. ‘Als je het stuk publiceert, wordt het kapotgescheurd. Want dan zal iedereen reageren op die elementen die niet bevallen en misschien een enkel woord over die paar elementen die wel bevallen. Wil je dit laten slagen, dan kan dat alleen in de achterkamertjes’, zei hij.

Donderdagmiddag kwam dan inderdaad de ‘uitgebreidere’ brief van Wiebes met nadere informatie over de herziening van het belastingstelsel. Maar ook in deze brief besteedt de staatssecretaris inhoudelijk niet één woord aan de herziening van het belastingstelsel, maar beperkt hij zich tot de procedure.  

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen