Openheid over geestelijke gezondheid nog steeds taboe

Ook onder accountants komen geestelijke klachten voor. Is dit bespreekbaar op uw kantoor?

Als u directielid bent van een kantoor is er op dit gebied namelijk nog winst te behalen. Zo’n 30 procent van de Europese werknemers praat op het werk namelijk liever niet over geestelijke gezondheidsklachten of -problemen. En 65 procent denkt dat de werkgever niet of nauwelijks is geïnteresseerd in hun geestelijke gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener ADP. 

Werknemers huiverig om naar manager te stappen
Hoewel 70 procent van de Europese werknemers aangeeft geestelijke gezondheidsproblemen best te durven bespreken op het werk, betekent dit niet dat zij hiervoor direct naar de manager of HR-afdeling stappen. Slechts één op de vijf werknemers vindt het geen probleem om met hun manager te praten over dit soort problemen. 

De HR-afdeling of de directie worden zelfs door minder dan één op de tien werknemers als gesprekspartner voor dit onderwerp genoemd. Goede vrienden op het werk en directe collega’s (beide 30 procent) worden het meeste genoemd als personen waar werknemers hun eventuele geestelijke gezondheidsproblemen aan zouden vertellen. 

Dat werknemers huiverig zijn om met deze problematiek naar hun werkgever te stappen, heeft ook te maken met het beeld van werknemers dat werkgevers niet of nauwelijks zouden geïnteresseerd zijn in de geestelijke gezondheid van hun personeel. Opvallend, omdat er de laatste jaren veel aandacht is voor het thema geestelijke gezondheid op de werkvloer.

Uit het deel van het onderzoek onder 1400 Nederlandse werknemers kwam ook wat goed nieuws. Zo is Nederland het minst gestreste land van de acht onderzochte landen. Evengoed ervaart 42 procent van de werknemers hier wekelijks stress, waarvan acht procent dagelijks. Gezien de werkdruk in de accountancy, mogen we voorzichtig aannemen dat het stresslevel in de branche – zeker in de periode van jaarafsluiting – hoog is. 

Wat leidinggevenden van accountants- en administratiekantoren kunnen doen is geestelijke klachten bespreekbaar maken. "Stress, werkdruk en geestelijke gezondheid zijn onderwerpen die werknemers en werkgevers direct raken. Dit soort klachten zouden in feite gewoon bespreekbaar moeten zijn, net als fysieke ongemakken. Het is niks om je voor te schamen," zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland. "De communicatie rondom geestelijke gezondheidsproblemen blijft lastig. Het is voor managers en leidinggevenden in het bedrijf belangrijk om er alles aan te doen om een veilige omgeving te creëren, bijvoorbeeld door zelf ook meer open te zijn over dit soort thema's. Op die manier ervaren medewerkers wellicht minder schroom en kunnen leidinggevenden tijdig deskundige hulp inschakelen als dat nodig is."

Lees ook: Jonge accountants: 11 maatregelen ter verbetering van accountantsberoep

Gerelateerde artikelen