Op zoek naar winstgevende groei

Nu het aantal opdrachten voor het samenstellen en controleren van jaarrekeningen en het doen van belastingaangiften sterk afneemt, zijn accountantskantoren gedwongen op zoek te gaan naar nieuwe inkomstenbronnen. Collega's herkennen de huidige situatie: de onderlinge concurrentie is moordend, met als gevolg grote prijsconcessies die weer leiden tot een daling van de winst. Technische ontwikkelingen die het werk aan jaarrekeningen zullen verminderen zetten de winstgevendheid verder onder druk. Eén ding is zeker: bij ongewijzigd beleid zullen omzet en winst verder dalen.

Wat is er nodig om het tij bij accountantskantoren te keren en weer tot winstgevende groei te komen?
 
De oplossing ligt in het verbreden van de dienstverlening richting advies. Dat vraagt in elk geval om een wijziging van beleid en mentaliteit. Niet langer vasthouden aan het zogenoemde ‘uurtje-factuurtje, maar deze passieve houding opgeven en actief aan de slag gaan. U moet initiatief nemen richting uw (potentiële) cliënt, proactief zijn. Als u dat doet, kunt u uitgroeien tot een gewaardeerde sparringpartner van de ondernemer.

Ook specialisatie biedt kansen, bijvoorbeeld door de aandacht te richten op bepaalde branches. Accountantskantoren hebben iets waar ondernemers vaak niet over beschikken: een schat aan branche brede kennis op het gebied van financiën en informatievoorziening.

Daarom ben ik ondanks de problemen waar accountantskantoren de laatste jaren mee te kampen hebben, positief gestemd. De meer dan twintig jaar ervaring waarin ik bij een groot aantal accountantskantoren in de keuken heb kunnen kijken, hebben me daarin gesterkt. Het is meer een kwestie van afleren dan van aanleren.

In de komende vier blogs waar leiderschap, relatie met de cliënt, de aard van de medewerker en de invloed van onze bedrijfscultuur aan de orde worden gesteld, zal ik uitleggen wat naar mijn smaak de belangrijkste oorzaken zijn waardoor de laatste zeven jaren geen sprake is van winstgevende groei.

[Door: Nico de Vrij, eigenaar Darts Business Development. ‘Mijn passie is om accountantskantoren te leren hun potentieel te ontdekken en te benutten.’]

Gerelateerde artikelen