Ook in Groot Brittannië mislukken veel overheids-ICT-projecten
Webmagazine Computing zet er een aantal op een rij. En overheden blijken al heel lang slachtoffer van externe deskundigen: de eerste mislukking dateert van… vóór 1850!
De eerste keer dat een overheidsinitiatief om computers in te zetten leidde tot een erg dure mislukking begon al in 1822.
In dat jaar stelde Charles Babbage, algemeen beschouwd als een van de eerste bedenkers van wat later de comnputer ging heten, aan de toenmalige Britse regering voor om, op basis van de differentiemachine van de Duitser Muller, een apparaat te ontwikkelen, dat automatisch foutloze astronomische en mathematische tabellen zou berekenen – onmisbaar voor bijvoorbeeld de groeiende wereldwijde scheepvaart vanuit en naar het Verenigd Koninkrijk.
In 1823 gaf de Britse overheid liefst £1700 (nu ongeveer 100.000 pond) aan Babbage om het project te starten. Maar het lukte Babbage maar niet met een werkend prototype te komen, en toen in 1842 de overheid besloot er mee te stoppen had Babbage al ruim £17.000 gefactureerd.
Babbage, zo zei men, was meer geïnteresseerd in de vervolmaking van het apparaat zelf dan in het voldoen aan de simpele eisen die de overheid er aan stelde… en ontwikkelde in die periode inderdaad het concept van de eerste programmeerbare (mechanische) rekenmachine, die hij de analytische machine noemde.
Meer ongelooflijke mislukkingen en domme projecten via computing.co.uk/