Online aangifte voorziening Belastingdienst wint Computable Award

De Online aangifte voorziening (OLAV) van de Belastingdienst heeft de Computable Award gewonnen voor het beste ICT-project van het jaar in de categorie Overheid. Met de vorig jaar geïntroduceerde Online aangifte voorziening kunnen burgers aangifte inkomstenbelasting doen zonder een programma te downloaden.

Een groot deel van de aangiftegegevens is vooraf online door de Belastingdienst ingevuld. Voor steeds meer burgers is aangifte doen tegenwoordig een kwestie van gegevens controleren en de aangifte verzenden. De online aangifte maakt de interactie met burgers en bedrijven moderner.

Bij de nominatie van OLAV roemde de vakjury van Computable deze voorziening. ‘OLAV is echt persoonlijk geworden. Fiscale kennis is niet nodig en uitzoekwerk overbodig. Het programma bepaalt zelf op basis van antwoorden van de gebruiker op vragen over zijn situatie of gegevens in box 1 of 3 vallen. Die toegevoegde waarde voor gebruikers is een van de redenen waarom dit project volgens de jury deze nominatie verdient.’

De winnaars van de Computable Awards werden bepaald door een onafhankelijke jury en door stemmen van de lezers van Computable, een vakblad voor professionals in de informatietechnologie. De Computable Award kent, buiten ‘Overheid’, nog 18 andere categorieën. De online aangifte voorziening is een onderdeel van de digitalisering van de Belastingdienst.

Gerelateerde artikelen