Onderzoeksinstituut gewenst voor MKB-accountant

De NBA Commissie MKB pleit voor een onderzoeksinstituut ten behoeve van de mkb-accountant.

De NBA Commissie MKB pleit voor een onderzoeksinstituut ten behoeve van de mkb-accountant.

De Commissie MKB signaleert dat het onderzoekscontract met NEMACC eind 2019 afloopt en pleit tijdens de NBA bestuursvergadering voor een onderzoeksinstituut ten behoeve van de MKB-accountant. 

Het bestuur heeft in de Vernieuwingsagenda een Accountants Expertisecentrum aangekondigd en onderkent de behoefte aan onderzoek ten behoeve van de MKB accountant. Ook ziet het de resultaten die NEMACC de afgelopen jaren heeft geboekt. Er zijn ook andere onderzoeksinstanties die zich richten op de accountancy, zoals de Foundation for Auditing Research (FAR) en het Limperg Instituut. Het bestuur heeft de directie verzocht om met een voorstel te komen hoe het onderzoek voor de toekomst gestructureerd zou moeten worden.

Een ander onderwerp tijdens de NBA bestuursvergadering is diversiteit. De diversiteit in NBA-commissies moet verbeterd worden, vindt het bestuur. Kijkend naar de samenstelling van commissies kan geconstateerd worden dat vrouwen daarin ondervertegenwoordigd zijn. Het bestuur heeft daarom het commissiereglement aangepast: een commissie moet voortaan voor ten minste 30 procent uit vrouwen en voor ten minste 30 procent uit mannen bestaan. ‘De wijziging gaat onmiddellijk in, met dien verstande dat het tot 1 juli 2020 een streven is om op minimaal 30 procent te komen. Na 1 juli 2020 is het percentage een harde norm.

 

Gerelateerde artikelen