Onderzoekscommissie financiën UvA geeft opdracht terug

De commissie die onder leiding van Femke Halsema de financiën van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zou doorlichten, ziet daar vanaf. De commissie vreest dat ze geen onafhankelijk onderzoek kan doen. Dat staat in een brief van de commissie aan het bestuur van de UvA, die universiteitsblad Folia woensdag heeft gepubliceerd.

De commissie meent dat de onafhankelijkheid op de tocht staat doordat ze ‘ook de verschillende organisaties en actiegroepen die ons hebben gevraagd dienen te representeren’. ‘Dit laatste is strijdig met onze onafhankelijkheid en hindert ons om tot gezaghebbende conclusies te kunnen komen.’

In de brief wordt ook gesproken van ‘een weeffout’ in de vorm van een de secretaris van de commissie, die ’tegen de wens van een aantal commissieleden ook is voorgedragen als commissielid’. De brief is ondertekend door voorzitter Halsema, Victor Eiff (vice-voorzitter), Hester Bais, Hendrik van Moorsel, Dick Schuiling en Paul Wouterse.

De financiële commissie was een van twee commissies die dit voorjaar zijn ingesteld door de UvA, de vakbonden en de actiegroepen De Nieuwe Universiteit, ReThink en Humanities Rally. De andere commissie bekijkt de bestuursstructuur van de universiteit.

Tijdelijk vicerector van de UvA, Edgar du Perron, reageerde via Twitter: ‘Erg jammer dat dit zo is gelopen.’ Du Perron, die over de hervormingsagenda van de universiteit gaat, zegt verder dat hij in overleg gaat over hoe het nu verder moet. Humanities Rally reageert ook via het sociale medium: ‘Hier is iets misgegaan: wij willen ook onafhankelijkheid. We gaan dit tot op de bodem uitzoeken.’ 

Gerelateerde artikelen