Onderzoek VS: Geen vertrouwen in AI bij belastingaangifte

Fiscale chatbots in de VS zaaien al verwarring bij zelfs eenvoudige belastingvragen.

Hoewel fiscalisten AI ter beschikking stellen aan hun klanten, stuit de technologie op wantrouwen als het gaat om belastingaangifte. De helft van de belastingplichtigen wil niet dat AI zich daarmee bemoeit. Dit blijkt uit onderzoek waarover het Amerikaanse platform Accounting Today schrijft.

  • Ruim de helft denkt dat AI onbetrouwbare belastingaangiften verzorgt
  • Fiscalisten die AI inzetten voor de belastingaangiften worden niet vertrouwd
  • Ook fiscale chatbots leiden tot verwarring bij belastingplichtigen
  • Technologie en persoonlijke financiën kruisen elkaar meer dan ooit

De helft van de ondervraagde zei fiscalisten te wantrouwen die AI gebruiken voor de belastingaangifte. Meer dan de helft denkt dat AI geen goed advies geeft als het gaat om een betrouwbare belastingaangifte.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het bedrijf Trustpilot, dat concludeert dat technologie en persoonlijke financiën elkaar meer dan ooit kruisen. “Zelfs zonder zaken als AI is het geen geheim dat belastingen ongelooflijk uitdagend en verwarrend zijn.”                                     

De bevindingen van het rapport komen overeen met andere bevindingen over het gebruik van AI bij belastingvoorbereiding. De chatbot van TurboTax en van H&R Block leiden al tot verwarring bij belastingplichtigen bij zelfs eenvoudige belastingvragen, aldus onlangs in The Washington Post stond.

“Het goede nieuws is dat je de chatbots volledig kunt negeren en toch je belastingen kunt betalen”, schreef de krant. “De ervaring laat zien dat we vooral op onze hoede moeten zijn voor generatieve AI als er in de praktijk consequenties aan verbonden zijn als het verkeerd is.”

 

Gerelateerde artikelen