Ondernemers kritisch over bijzonder beheer banken

Bij ondernemers bestaan vraagtekens over de kennis en kunde van bankiers die zich bezighouden met bedrijven in de 'ziekenboeg' van de banken. Banken hebben het aantal medewerkers op deze afdelingen bijzonder beheer sinds het begin van de crisis juist fors uitgebreid. Dat bleek donderdag uit een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Kamerleden kregen afgelopen tijd tientallen meldingen van ontevreden ondernemers die vonden dat zij onterecht onder verscherpt toezicht werden geplaatst door hun banken. Daarom werden donderdag vragen gesteld aan vertegenwoordigers van de banken, toezichthouder AFM en ondernemersclubs als ONL en MKB-Nederland.

Hans Biesheuvel, de voorzitter van ONL, wees er onder meer op dat veel bankiers op de afdeling bijzonder beheer niet meer goed weten hoe ondernemers denken. MKB-Nederland heeft de indruk dat de banken bij kleine bedrijfjes waar kleine kredieten zijn verstrekt, niet hun beste mensen zetten. Oud-bankier en financieel adviseur Michiel Werkman bevestigt dat: het begeleiden van bedrijven waar de bank financiële problemen verwacht of constateert wordt volgens hem vaak niet door specialisten gedaan, maar door junior medewerkers.

Banken zelf zijn het niet met de kritiek eens. Koepelorganisatie NVB stelt dat de banken al veel doen aan het verbeteren van bijzonder beheer. De AFM publiceerde onlangs ook een rapport waaruit bleek dat, afgezien van de informatievoorziening aan de ondernemer, relatief weinig aan te merken is op de prestaties van de banken op dit punt.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen