Ondernemer wentelt eigen stress af op accountant

Einde van het belastingjaar is een bron van spanning voor de accountant.

Wat accountants allang wisten, is nu bevestigt door Engels onderzoek: ze staan het meest onder druk aan het einde van het belastingjaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Intuit Quickbooks, een softwarebedrijf dat boekhoudpakketten op de markt zet. Volgens het onderzoek werkt ongeveer zeven op de tien accountants over in deze periode.

Bijna de helft van de ondervraagde accountants ervaart de meeste druk en stress bij het ondersteunen van hun klanten aan het einde van het belastingjaar. De druk op accountants is vooral groot omdat er zoveel voor het MKB werken, aldus de onderzoekers. 

Ondernemers hebben volgens de onderzoekers een gloeiende hekel aan het leidinggeven in de tijd dat de belastingaangiftes afgerond moeten worden. Ruim een derde heeft daar de hulp van een accountant of een fiscalist bij nodig om de stress bij het runnen van hun bedrijf binnen de perken te houden.

Voor bijna 40 procent van de accountants betekent dit werken in het weekend. Ze brengen ook minder tijd door met familie en vrienden en voelen zich vaak een beetje eenzaam.

Daar staat tegenover dat de MKB-ondernemer de accountant de meest deskundige adviseur vindt voor zakelijk succes. Meer nog dan de financieel adviseur of de IT-adviseur. Ze vertrouwen erop dat hun fiscale besognes worden weggenomen en dat de salarissystemen weer correct zijn. Het onderzoek is overigens in Engeland gehouden.
 

Gerelateerde artikelen