Omzet accon■avm gedaald in 2016

Advies- en accountantsorganisatie accon■avm heeft in 2016 een omzetdaling geboekt bij een lichte omzetstijging per medewerker. De netto omzet bedroeg € 94 miljoen (2015: € 100 miljoen), de ebitda ruim € 14 miljoen, het bedrijfsresultaat € 3,4 miljoen en resultaat vóór belastingen € 0,5 miljoen (2015: € 1,3 miljoen).

In het resultaat is € 7,6 miljoen aan afschrijvingen immateriële vaste activa (voornamelijk goodwill) inbegrepen. De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg € 12 miljoen. Na investeringen en aflossing van langlopende leningen bedroeg de positieve netto kasstroom € 5,9 miljoen. accon■avm kampt met tarievendruk op commoditydienstverlening, een marktbreed verschijnsel. Interne veranderingsprocessen zijn daarnaast conform verwachting ten koste gegaan van de declarabiliteit van zowel medewerkers als managers. Hier staan efficiencyverbetering en het toevoegen van hoogwaardige dienstverlening tegenover. Dat leidde, bij een afname van het aantal fte’s in 2016, tot een lichte toename van de omzet per fte tot € 104.000.  

“De operationele resultaten zorgden voor een goede operationele kasstroom en maakten het in 2016, evenals in de voorgaande jaren, mogelijk opnieuw een flink deel van de langlopende verplichtingen af te lossen. In december 2016 zijn de resterende langlopende schulden bij de Rabobank geherfinancierd bij ING. Deze bank heeft hierbij commitment uitgesproken om een aantal investeringen in ICT en opleidingen in de komende jaren te financieren,” aldus accon■avm.

Lange termijnvisie

accon■avm is voortgekomen uit de coöperatieve wereld en heeft een stichting zonder winstoogmerk als eigenaar. In tegenstelling tot de meeste andere grote accountantskantoren zijn er dus geen partners/aandeelhouders die een jaarlijks dividend aan de onderneming onttrekken. “Dit resulteert in een lange termijn-investeringsvisie die over de laatste tien jaar resulteerde in een verdubbeling van de marktpositie. Haar lange termijnstrategie en actuele bedrijfsresultaten maken het de organisatie mogelijk om bovengemiddeld te investeren in acquisities en innovaties. Zo is accon■avm het afgelopen decennium bijna verdubbeld in omvang,” aldus accon■avm. De afgelopen jaren stonden in het teken van een forse veranderingsslag waarin zowel de samenstel- als de adviespraktijk zijn aangescherpt in de richting van zelfsturing, efficiency en meer toegevoegde waarde voor de opdrachtgever.

Marktkansen

Bestuursvoorzitter Peter Feijtel: “Onze strategie komt voort uit de overtuiging dat er in Nederland, naast de internationale kantoren met een partnerstructuur, behoefte aan en ruimte is voor een accountant en adviseur die vanuit maatschappelijke doelstellingen opereert. Zo zijn wij het enige puur-Nederlandse kantoor met een controlevergunning voor Organisatie van Openbaar Belang, OOB. Dat vergt voor een organisatie van onze omvang een bovengemiddelde investering, maar dat kunnen we dankzij onze structuur. Wij zien een duidelijke verschuiving van de marktvraag in ons voordeel. Grote kantoren stoten bijvoorbeeld kleine gemeenten af als klant. Dat soort opdrachtgevers kunnen wij wél bedienen.”

accon■avm verwacht voor 2017 een min of meer gelijk beeld als 2016, maar voorziet voor dit jaar ook de afronding van veel interne veranderprocessen die de organisatie vanaf 2018 kwantitatief en kwalitatief laten groeien.

Gerelateerde artikelen