OM wil maatregel tegen accountant in witwaszaak

In een omvangrijke witwaszaak stapt het Openbaar Ministerie nu ook naar de Accountantskamer. Een accountant moet zich daar vrijdag verantwoorden voor zijn rol in de zogeheten Cymbal-zaak.

Zaaknr. 17/2276

In die zaak draait het om 320 miljoen dollar (zo'n 270 miljoen euro) die door een familie uit Curaçao zou zijn witgewassen. De zaak kwam in september vorig jaar in de rechtbank in Zwolle al kort aan bod. Op die regiezitting zei de officier van justitie dat zo'n 10 procent van het Bruto Nationaal Product van Curaçao door de handen van deze familie ging. De vier familieleden en hun handlangers zouden hier 20 miljoen euro mee verdiend hebben. 

Op beelden van het Landelijk Parket, geplaatst op YouTube, zijn tientallen creditcards en vele pinapparaten te zien tijdens een inval op 6 juli 2015 op Curaçao. Deze 'rentmeesters van de Zuid-Amerikaanse criminele wereld' maakten volgens het OM op grote schaal gebruik van een praktijk die op het eiland redelijk bekend is: 'swipen'. Venezolanen kochten met creditcards lingerie bij een van de bedrijven van de familie. Maar in plaats van lingerie, kregen ze dollars. Die dollars verdwenen vervolgens met grote winsten op de zwarte markt in Venezuela waar de handel in vreemde valuta aan banden is gelegd. In dit systeem speelde een Amsterdams bedrijf van de familie een hoofdrol, stelt het Openbaar Ministerie.

Jaarrekeningen
Het gaat om de inmiddels gestaakte onderneming CPG Worldwide NV, sinds juli 2009 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven aan de Cruqiuskade te Amsterdam. Ook de sinds juli 2004 ingeschreven Caribbean Distributors Group wordt hier genoemd als 'valse onderneming'. Aanvankelijk zouden de bedrijven farmaceutische producten verhandelen, later werd dat kleding. Maar niets van die handelsactiviteiten vond daadwerkelijk plaats, meent het Landelijk Parket van het OM. Verkoopfacturen werden uit de duim gezogen om de inkomende geldstromen af te dekken. De inkoopfacturen werden juist gefingeerd voor de uitgaande geldstromen. Het OM vermoedt dat de jaarrekeningen van die bedrijven vervalst zijn. En hier zou de bij de Accountantskamer gedaagde accountant een rol in gespeeld hebben. De accountant, in Brabant opgeleid maar kennelijk de laatste jaren voornamelijk op de Antillen werkzaam, staat als AA ingeschreven bij de NBA.

De tuchtzaak staat los van de strafzaak. Daarin wordt de accountant niet als verdachte genoemd. De strafzaak loopt nog. Daarin zal onder meer de Curaçaose centrale bankier Emsley Tromp gehoord worden. Verzoeken om ook ex-premier Gerrit Schotte te horen zijn vorig jaar afgewezen.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Lees hier meer over tuchtrechtzaken en uitspraken

Gerelateerde artikelen