OM eist gevangenisstraffen voor belastingontduiking in seksbranche

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft woensdag voor de rechtbank in Groningen gevangenisstraffen en een werkstraf geëist tegen drie verdachten in een onderzoek naar omvangrijke belastingontduiking in de seksbranche.

Aanleiding tot het onderzoek vormden signalen over ongebruikelijke financiering van vastgoed. Op 30 januari 2013 werden invallen gedaan op meer dan dertig locaties in het hele land,  waaronder bordelen, woningen en loodsen. Er werden zes verdachten aangehouden, onder wie de drie mannen die afgelopen week terecht stonden.

Uit het onderzoek door politie en FIOD kwam de verdenking naar voren dat verdachten vanaf 2001 een zwart geld circuit gecreëerd hebben met ongeveer de helft van de opbrengst uit de bordelen. Geld dat niet direct werd besteed, werd naar Zwitserland gebracht. Drie Zwitserse rechtspersonen kochten vervolgens onroerend goed in Nederland, dat bij de BV van de seksondernemer in gebruik kwam.

Een 77-jarige man uit Amsterdam stond terecht voor gewoontewitwassen, valsheid in geschrifte, belastingontduiking en lidmaatschap van een criminele organisatie. Volgens de officier van justitie heeft hij de Belastingdienst voor ruim vier miljoen euro benadeeld. Tegen hem werd een gevangenisstraf van 24 maanden geëist. Bij de strafeis is rekening gehouden met de ernst en de lange duur van de strafbare feiten. Daarnaast is de zwakke gezondheid van verdachte en het feit dat het financiële voordeel ontnomen is, meegewogen bij de strafmaat.

Zijn zoon, een 36-jarige man uit Haarlem, stond terecht voor dezelfde feiten, maar over een kortere periode gepleegd. Hij hoorde een gevangenisstraf van vijftien maanden tegen zich eisen. Ook kondigde het OM een ontnemingsvordering van bijna 100.000 euro tegen hem aan.

Een 70-jarige man uit Amsterdam trad op als koerier. Hij bracht opbrengsten uit de bordelen naar Zwitserland,  waardoor  het wit werd gewassen. Tegen hem werd een werkstraf van 180 uur geëist en een gevangenisstraf van zeven dagen. Deze gevangenisstraf is gelijk aan de tijd dat de man in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Zijn financiële voordeel van 2000 euro moet hem ontnomen worden, aldus het OM.

Het OM benadrukte in het requisitoir dat de verdachten ‘zich niets aantrokken van de normen die in de maatschappij in het algemeen en in het economisch verkeer in het bijzonder gelden’. ‘Stelselmatig zijn gedurende meerdere jaren geschriften zoals huurovereenkomsten en leningsovereenkomsten en ook notariële akten gebruikt om schijntransacties te bemantelen en de belasting te ontduiken’, aldus de officier van justitie. Hierdoor was sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van bonafide bedrijven. Ook waren bijvoorbeeld gemeenten niet in staat om de goede afwegingen te maken ten aanzien van vergunningverlening.

Met de drie Zwitserse rechtspersonen en hun bestuurder is het OM  in 2014 een schikking overeengekomen. Hierbij is afstand gedaan van alle onroerend goed met een geschatte waarde van ruim 7.7. miljoen euro.

Ook twee andere verdachten hebben een schikking met het OM getroffen, bestaande uit een werkstraf en een financiële sanctie. De strafzaak tegen één verdachte die in 2013 werd aangehouden, is gedurende het onderzoek geseponeerd.

Gerelateerde artikelen