OM eist 5 miljoen van oud-topman bank Curaçao vanwege belastingfraude

Tegen Emsley Tromp, ex-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, heeft de officier van justitie donderdag op Curaçao een geldboete van 10 miljoen Antilliaanse gulden geëist (omgerekend bijna 5 miljoen euro).

Justitie eiste verder een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Tromp stond donderdag terecht voor belastingfraude. Voor de behandeling van de zaak zijn drie dagen uitgetrokken.

Emsley Tromp was sinds 1991 directeur van de Centrale Bank, hij werd op 17 oktober van dit jaar ontslagen maar was toen al meer dan een jaar non-actief vanwege het juridische onderzoek. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Tromp van 2006 tot en met 2014 opzettelijk niet alle inkomsten van zijn pensioenopbouw aan de belastingdienst opgegeven. Hij heeft daarmee onder meer de studie van zijn kinderen betaald.

Tromp zei tijdens de zitting tegen de rechter dat de zaak lang geleden speelde en hij zich niet meer alles kon herinneren. Verder excuseerde hij zich voor zijn gebrekkige Nederlands, dat niet zo goed was omdat hij in Amerika had gestudeerd en niet in Nederland, aldus Tromp.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen