N.Y. State schorst bankenadviseur Promontory

Na een twee jaar durend onderzoek heeft de financiële toezichthouder van New York (State) geoordeeld dat adviseur Promontory niet in volle onafhankelijkheid tot een oordeel kwam, in een onderzoek naar illegale transacties door een Britse bank. Hetzelfde verwijt kregen Deloitte en PwC.
Promontory, een hoog geachte consultancyorganisatie, opgericht door ex-werknemers van de toezichthouder,  ‘begeleidt’ vooral banken door de hedendaagse regelgevingrimboe.
De Amerikaanse vestiging van de Britse bank Standard Chartered huurde de consultants in, om een ‘onafhankelijk’ rapport op te stellen, naar aanleiding van beschuldigingen dat via de bank transacties met landen als Iran en andere onder sancties zuchtende naties gefaciliteerd werden ter waarde van miljarden dollars. 
 
De toezichthouder ontdekte echter – te laat – dat het opgeleverde rapport (dat op basis van die vermeende onafhankelijkheid een belangrijke basis vormde voor de veroordeling van de bank) wel erg ‘sanitized’ ofwel opgeschoond was.
Overigens was de bank destijds toch maar al te graag bereid geweest tot een schikking en betaalde boetes van in totaal $667 miljoen aan New York’s Department of Financial Services en het  U.S. Department of Justice.
 
Het uiteindelijke rapport  over de zaak is niet mals. Het concludeert dat de consultants onder druk van Standard Chartered hun eerste bevindingen op allerlei manieren hebben afgezwakt of zelfs verwijderd. 
 
Het ministerie van Financiën van New York heeft besloten, Promontory voorlopig geen toegang te geven tot vertrouwelijke informatie van de toezichthouder – waarmee de consultants de facto het werken voor hun klanten , zijnde lokale banken en alle internationale banken met een kantoor in New York, onmogelijk gemaakt wordt. 
 
Volgens de American Banker  heeft dezelfde toezichthouder ook Deloitte en PwC gestraft, omdat ook zij teveel luisterden naar de wensen van hun opdrachtgevers.
 
Gerelateerde artikelen