Nu klaagt ook Booking.com over het vestigingsklimaat

Het is na ASML het tweede Nederlandse techbedrijf dat de noodklok luidt.

Topman Glenn Fogel van Booking.com heeft in een interview met De Telegraaf fikse kritiek geuit op het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. “Waarom is Nederland, dat ooit zeer bedrijfsvriendelijk was, zo veranderd?”, vraagt hij zich hardop af in gesprek met de krant.

  • Het gaat volgens Glenn Fogel van Booking.com steeds slechter met het vestigingsklimaat
  • Het bedrijf heeft last van Europese regelgeving
  • In Ierland is alles beter voor grote techbedrijven
  • De brekingssite laat in het midden of het bedrijf Nederland gaat verlaten

“Kijk naar Ierland”, zegt Fogel. “Toen ik daar voor het eerst zaken deed, reden er ezelskarren op de wegen. Dertig jaar later is het een technologiegigant geworden. Waarom? Omdat ze een klimaat hebben gecreëerd dat bedrijven zoals Apple, Dell, IBM en Google aantrok om grote campussen te ontwikkelen. Nederland kan dat ook doen, maar nu gaan we de tegenovergestelde richting op.”

Ook ASML heeft gewaarschuwd

De boekingssite is niet de eerste grote onderneming die uithaalt naar het vestigingsklimaat hier. Chipmachinefabrikant ASML waarschuwde eerder bijvoorbeeld dat het bedrijf wil uitbreiden, maar dat Nederland voor ASML mogelijk te klein zou worden. Dat pleidooi lijkt een gehoor te hebben gekregen. Later werd bekend dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in verbeteringen van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector.

Onbegrijpelijke mindset

Fogel zegt ook dat Booking.com zich beperkt voelt door Europese regelgeving. “Voor ons gelden extra regels en dat heeft negatieve gevolgen voor ons bedrijf en de Europese markt als geheel. We zijn het grootste Europese techbedrijf, misschien op ASML na. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat onze eigen thuisregio ons niet schaadt. Dat is frustrerend. Het is een mindset die ik gewoon niet begrijp.”

Het bedrijf heeft in Nederland duizenden werknemers in dienst. De topman wil niet zeggen of de situatie voor Booking.com een reden is om Nederland op termijn te verlaten. “We moeten altijd nadenken over waar we iets het beste kunnen doen”, stelt hij tegen De Telegraaf.

Meer over het Nederlandse vestigingsklimaat:

Gerelateerde artikelen