Nog tien Nederlandse gemeenten onder preventief financieel toezicht

In 2016 staan tien gemeenten in Nederland onder preventief financieel toezicht van de provincies. Vorig jaar waren dat er nog zestien, zo meldt het vakblad Binnenlands Bestuur dinsdag.

De tien gemeenten zijn Haaksbergen (Overijssel), Almelo (Overijssel), Middelburg (Zeeland), Vlissingen (Zeeland), Menterwolde (Groningen), Ten Boer (Groningen), Apeldoorn (Gelderland), Beuningen (Gelderland), Gemert-Bakel (Brabant) en Heerenveen (Friesland).

In Limburg zijn de begrotingen van alle 33 gemeenten goed bevonden. Het is daarmee alweer het vijfde jaar op rij dat geen enkele Limburgse gemeente onder curatele valt. Ook in Zuid-Holland, Flevoland, Drenthe en Noord-Holland zijn alle begrotingen in orde.

Wanneer een gemeente er niet in slaagt om de begroting te laten sluiten en ook niet aannemelijk maakt dat de problemen binnen vier jaar worden opgelost, stelt de provincie toezicht in. Dat betekent dat gemeenten geen nieuwe verplichtingen mogen aangaan zonder toestemming van de provincie. Ook begrotingswijzigingen hebben dan provinciale goedkeuring nodig.

Ondanks de daling van zestien naar tien gemeenten, blijft de druk op gemeentelijke begrotingen volgens de toezichthouders onverminderd groot, zo constateren de provincies.

(ANP)

Gerelateerde artikelen