‘Nog groot aantal knellende belastingverdragen’

Nederland heeft nog een groot aantal knellende belastingverdragen met ontwikkelingslanden en faciliteert nog steeds op grote schaal belastingontwijking.

Dat viel dinsdag op te maken uit een rapport van de internationale ontwikkelingsorganisatie Eurodad.

Nederland scoort, samen met Ierland, het slechtst in vergelijking met de andere onderzochte landen. Onderzoek bij zeventien EU-lidstaten en Noorwegen wijst uit dat twaalf regeringen ofwel net hun belastingtarief voor vennootschappen hebben verlaagd of van plan zijn dit in de nabije toekomst te doen. Als deze trend doorzet zal er over enkele tientallen jaren helemaal geen vennootschapsbelasting meer worden geheven.

Het belastingbeleid van Europese landen is volgens de onderzoekers een ,,race naar beneden''. Volgens Eurodad hoeven bedrijven over de gehele linie steeds minder belasting te betalen en zijn consumenten daarvan de dupe.

,,Als multinationals minder belasting betalen, moeten consumenten meer betalen om het gat op te vullen. Het rapport geeft aan dat dit de armsten in de samenleving het hardst treft en ongelijkheid vergroot in plaats van verkleint'', verklaart Jasper van Teeffelen, die onderzoek deed naar Nederlandse maatregelen op het gebied van belastingen.

De NOS meldde dinsdag dat er voldoende plannen zijn om belastingontwijking door multinationals aan te pakken, maar de Europese wetgeving niet opschiet. Voor nieuwe wetten is toestemming van alle lidstaten nodig en Nederland ligt op een groot aantal dossiers nog altijd dwars, aldus de NOS op basis van documenten en gesprekken met Brusselse bronnen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen