Nieuwe onthullingen á la Panama Papers

Internationale media lijken opnieuw met grote onthullingen te komen over het wegsluizen van geld door grote ondernemingen en rijke personen. Na de zogenoemde Panama Papers op basis van gegevens van een vermogensbeheerder in Panama zegt nu een trustkantoor in Bermuda door hetzelfde samenwerkingsverband van media te zijn benaderd.

Bij de Panama Papers doken honderden internationale journalisten op miljoenen uitgelekte documenten van adviesbureau Mossack Fonseca & Co. Daaruit kwamen schimmige, maar niet per se illegale belastingconstructies naar voren. Het ging om een lange lijst betrokkenen, onder wie Lionel Messi, Clarence Seedorf, verschillende staatshoofden en grote internationale banken.

Het kantoor Appleby in Bermuda zegt meerdere vragen te hebben gehad naar aanleiding van uitgelekte documenten. Er zouden echter geen strafbare feiten zijn vastgesteld, benadrukt Appleby na intern onderzoek. Het kantoor zegt graag mee te werken aan eventuele onderzoeken door de betrokken autoriteiten.

Appleby sneert ook naar de betrokken media die informatie gebruiken die mogelijk op illegale wijze is verkregen en wordt gebruikt om de privacy van betrokkenen te schenden. Het bedrijf gaat niet in op hoe de gegevens zijn uitgelekt, maar zegt wel zijn databeveiliging inmiddels te hebben aangescherpt.

Bermuda is een overzees gebied van Groot-Brittannië. De eilandengroep ligt zo'n 1000 kilometer van de Amerikaanse oostkust. Volgens de krant The Telegraph heeft Appleby zijn klanten geïnformeerd over het lek. Diverse bekende Britten zouden juridisch advies hebben ingewonnen en PR-bureaus hebben ingeschakeld.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen