Net zo veel Earnings Management onder IFRS als onder U.S. GAAP

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het kunstmatig verfraaien van de winst overal gebeurt, onafhankelijk of men nu onder IFRS of US GAAP rapporteert.

Earnings management is het aanpassen van financiële gegevens om de (jaar)cijfers van een onderneming naar believen te veranderen. Dat gebeurt meestal door aanpassing van de zgn. accruals –  posten waarmee uitgaven en inkomsten die aan een accountingperiode (boekjaar) toebehoren, aan andere perioden worden toegekend. Steeds meer ondernemingen kiezen naast ‘accrual based earnings management ‘ voor ‘real earnings management’ – niet de accruals worden aangepast om de prestaties ogenschijnlijk te verbeteren,  maar langetermijninvesteringen worden uitgesteld om in een boekjaar of termijn een doel te behalen.

Het onderzoek achter Reporting Regulatory Environments and Earnings Management: U.S. and Non-U.S. Firms Using U.S. GAAP or IFRS, dat verschijnt in het septembernummer van  The Accounting Review van de American Accounting Association, stelde de vraag of en hoe CFO’s van grotere en kleinere ondernemingen, zowel beursgenoteerd als privaat,  onder verschillende omstandigheden gebruik zouden maken van mogelijkheden om aan ‘earnings management’ te doen.

Michael Peters van Villanova University's School of Business en zijn mede-auteurs  testten 616 senior financial officers van ondernemingen uit de V.S., Azië en Europa, die een van beide standaarden toepassen. Zij constateren dat de bereidheid om de cijfers indien gewenst geacht overal ongeveer even groot was, al waren IFRS-gebruikers in Europa en Azië meer geneigd om hun toevlucht te nemen tot accrual accounting earnings management, terwijl de ondernemingen uit de VS onder US GAAP meer real earnings management toepasten.

De oorzaken, volgens de auteurs:

  1. IFRS biedt meer mogelijkheden/vrijheid tot earnings management dan US GAAP.
  2. De regelgeving in de VS is veel strenger, en de boetes hoger dan buiten de VS.
  3. Ook de mogelijkheden van aandeelhouders etc om de geleden of gepercipieerde schade op te eisen via ‘litigation’ rechtszaken,maken het in de VS onaantrekkelijker om de cijfers te manipuleren.

Desalniettemin concluderen de wetenschappers, dat het verfraaien van resultaten an sich onder beide regimes even vaak en even gemakkelijk gebeurt, al worden daarbij verschillende trucs gebruikt.

 

Gerelateerde artikelen