‘Nederlandse industrie heeft goed jaar achter de rug’

De Nederlandse industrie heeft een goed jaar achter de rug. De vraag naar Nederlandse producten bleef sterk, waardoor de export en de verkoop op de binnenlandse markt verder aantrokken. Ook de eerste maanden van 2016 zien er goed uit, zei de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag.

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie nam in december opnieuw toe, zij het in een iets lager tempo dan in november. De index van de Nevi wijst met een stand van 53,5 nog altijd op een behoorlijke verbetering. Een stand boven 50 duidt op groei, een lager cijfer staat voor krimp. In de afgelopen 32 maanden stond de index structureel boven de stand van 50.

De productie in de industrie nam vorige maand aanzienlijk toe, in een sterker tempo dan in november. Ondanks een ‘afvlakking’ van de binnenlandse vraag draaien de productiebedrijven daardoor op volle toeren, aldus de Nevi. Vooral producenten van consumptiegoederen en halffabricaten doen het goed, onder meer door toenemende ordervolumes uit Groot-Brittannië, Duitsland, VS en China.

Bedrijven gaan volgens de Nevi vooral hun verkoop, planning en bedrijfsvoering versterken. De laatste maand van het jaar werd minder ingekocht. Voorraden en werkkapitaal werden beperkt gehouden, omdat eind december de balans wordt opgemaakt.

Voor de vierde maand op rij daalden de inkoopprijzen. Lagere inkoopprijzen worden direct doorvertaald in lagere prijzen. Dat is volgens de Nevi goed voor de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen