Nederlandse economie terug op niveau voor economische crisis

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal nauwelijks gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
De Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 0,1 procent groter dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De groei was daarmee aanzienlijk beperkter dan in het eerste kwartaal, toen een plus van 0,6 procent werd gemeten.
Terugschroeven gaswinning
De groei werd afgelopen kwartaal vooral gedrukt door de afname van de gasproductie. De Nederlandse regering draaide de gaskraan gedeeltelijk dicht om het risico van aardbevingen in Groningen te verkleinen. Hierdoor daalde de export van gas, terwijl de invoer steeg.
Het terugschroeven van de gaswinning in Groningen remt de economische groei, maar volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) kan de Nederlandse economie dit wel dragen. “De onderliggende groei blijft onverminderd sterk en onze economie is wendbaar genoeg om tegenvallers op te vangen’”, reageert de bewindsman op de vrijdag gepresenteerde CBS-cijfers.
Kamp wijst op de cijfers die aangeven dat bedrijven meer investeren, consumenten meer uitgeven en de export toeneemt. “Dit toont aan dat onze ondernemers concurrerend werken en producten en diensten aanbieden waar wereldwijd groeiende vraag naar is. Het geeft vertrouwen dat we in staat zijn om de Nederlandse economie versneld te laten doorgroeien.”
Herstel
Volgens het CBS bleef het economische beeld verder gunstig, met positieve bijdrages van de consumptie, de investeringen en de export. De Nederlandse economie is nu min of meer terug op het niveau van voor de economische crisis, die zeven jaar geleden losbrak.
Dankzij de lichte verbetering van de werkgelegenheid en het herstel op de woningmarkt durven consumenten weer meer uit te geven. Daarbij namen vooral de uitgaven aan elektrische apparaten en meubels toe. Bedrijven gaven meer uit aan machines, telecommunicatie en software. Ondernemers werden daarbij positiever over de toekomst en voerden de bezetting in hun fabrieken en bedrijven op tot het hoogste peil sinds 2008.
De Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 1,6 procent groter dan een jaar eerder.
(ANP)
Gerelateerde artikelen