‘Nederland moet letten op vestigingsklimaat’

Nederland verliest terrein aan het Verenigd Koninkrijk bij het aantrekken van hoofdkantoren van grote buitenlandse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Amerikaanse Kamer van Koophandel (AmCham), die de resultaten woensdag naar buiten bracht.

Uit de studie, uitgevoerd door adviesbureau Bain & Company, blijkt dat Nederland minder hoofdkantoren van multinationals aantrekt dan het Verenigd Koninkrijk. Het gevaar dreigt dat Nederland in de toekomst steeds vaker met filialen genoegen moet nemen, die kwetsbaarder zijn voor een snelle sluiting.

‘De Nederlandse economie is gebaat bij de aanwezigheid van topbeslissers’, aldus AmCham-voorzitter Wouter Paardekooper. ‘Als die in het buitenland zitten, worden Nederlandse filialen veel sneller een speelbal bij veranderende marktomstandigheden.’

Om ervoor te zorgen dat buitenlandse investeringen de werkgelegenheid blijven stuwen, moet het kabinet volgens AmCham ‘pal staan’ voor het gunstige belastingklimaat dat al veel bedrijven naar Nederland heeft gelokt. Ook moet werk worden gemaakt van flexibilisering van de arbeidsmarkt en vermindering van de lastendruk.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen