NBA schiet het kleine accountantskantoor te hulp

De kleine mkb-praktijk wordt bedreigd door regeldruk en private Equity. 

Accountantskoepel NBA gaat een hulpactie opzetten voor het kleinere mkb-kantoor.  De NBA voert de reddingsactie uit in samenwerking met SRA en Novaa. Hoe de hulp aan het kleine kantoor eruitziet is nog niet bekend. 

Wel meldt de NBA dat het onderwerp centraal staat op de mkb-agenda 2024. De NBA heeft het over “concrete activiteiten en een actieve betrokkenheid bij de discussie over een nieuw beroepsprofiel”. Volgens de NBA is dit de kern van deze mkb-agenda. Als voorbeeld verwijst de NBA naar de MKB-toets, die vanaf dit jaar geldt voor nieuwe regelgevende projecten.

Bij deze toets wordt expliciet gekeken naar de gevolgen van de regelgeving voor het mkb, om ervoor te zorgen dat regelgeving niet onevenredig drukt op de kleinere accountantspraktijk. De door de Commissie MKB ontwikkelde compliancetool ondersteunt vanaf dit jaar de MKB Accountant om compliant te zijn.

De accountantsorganisatie maakt zich zorgen over het kleine accountantskantoor. Dat staat onder druk, onder meer door toenemende regeldruk en de verscheidenheid aan disciplines die een kleine praktijk moet inzetten. Kleine kantoren worden volgens de beroepsvereniging ook bedreigd door private equity-bedrijven die op de loer liggen. Daarnaast heeft de krapte op de arbeidsmarkt gevolgen voor de dagelijkse praktijk. 

Dit is de MKB-agenda 2024 van de NBA

Gerelateerde artikelen