NBA: ‘Accountantssector moet toekomstbestendig beroepsprofiel krijgen’

Voorbereiding nieuw accountantsprofiel

Het kernteam van de NBA dat bezig is met de voorbereiding van een nieuw beroepsprofiel voor accountants heeft een aantal stakeholders uitgenodigd voor verkennende gesprekken. Uitnodigingen zijn verstuurd naar onder meer vertegenwoordigers van het MKB, de NBA Young Profs, overheden, toezichthouders, onderwijsinstellingen, NBA Faculties en ledengroepen. De gesprekken gaan medio september van dit jaar van start.

  • Verkennende gesprekken starten medio september
  • Brede sectorinbreng voor nieuw accountantsprofiel
  • Toekomstbestendig profiel afgestemd op wettelijke vereisten

Het doel is om een beroepsprofiel ontwikkelen dat op een toekomstbestendige manier aansluit bij de rolopvatting en wettelijke vereisten van het beroep.   Voorzitter Peter Eimers (U-hoogleraar en EY-partner) wil de sector intensief bij het proces betrekken.

Gesprek met geledingen

“Het kan niet zo zijn dat je je opsluit in een studeerkamer en dan op enig moment met een voorstel naar buiten komt. Wij vinden het belangrijk om met diverse geledingen in de sector te praten over wat zij graag willen, hoe ze dat willen en waarom ze dat willen.” [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Het kernteam heeft tot veel documenten bestudeerd om het huidige profiel en alle bestaande regelingen goed in kaart te brengen. In deze tweede fase gaat het erom input vanuit de beroepsgroep te verzamelen. Ook de inbreng vanuit de NBA-verenigingsconferentie wordt daarin meegenomen.

Conclusies

Het rapport van de Expertgroep Educatie was eind november vorig jaar onderdeel van de eindrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector. De expertgroep pleit voor een herijking van het beroepsprofiel van de accountant. Eerder werden al aanbevelingen gedaan voor een nieuw beroepsprofiel in een gezamenlijk rapport van NBA en CEA.

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, informeer dan de redactie voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

Gerelateerde artikelen