‘NBA moet raad van commissarissen invoeren’

KPMG is er voorstander van dat de NBA een raad van commissarissen invoert. Dat zegt KPMG in een reactie op de voorstellen inzake het vernieuwde bestuursmodel van de beroepsorganisatie.

KPMG: “In het voorstel van de NBA is sprake van een one-tier bestuur met hierin niet-accountants en een maatschappelijk forum ten behoeve van de input van externe stakeholders. Wij zouden ons kunnen voorstellen dat de NBA een stap verder gaat en kiest voor een echte raad van commissarissen of raad van toezicht. Een duidelijke structuur en governance is gebaat bij een bestuur bestaande uit vertegenwoordigers uit het beroep en een afzonderlijke raad van commissarissen die bestaat uit vertegenwoordigers van onze stakeholders en toezicht houdt op het bestuur. Deze raad van commissarissen kan daarbij een belangrijke aanjager zijn van de noodzakelijke verandering.”

Verder zwengelt KPMG  de discussie aan over het een loskoppeling van de opleidingstitel en de beroeptitel. KPMG wijst daarbij op het juridisch vakgebied, waarbij er een onderscheid is tussen de opleidingstitel mr. en de beroepstitel advocaat.  KPMG: “In de formele structuur van de NBA zou een duidelijke splitsing gemaakt kunnen worden tussen (a) de publiekrechtelijke organisatie die gericht is op het openbaar beroep en meer specifiek de wettelijke controle en (b) een bredere belangenorganisatie die zich richt op de accountants die  niet werkzaam zijn in het openbaar beroep en die zich meer richt op de ondersteuning van accountants bij de rol in de praktijk.”

• Reactie KPMG

Gerelateerde artikelen