NBA hervat zoektocht naar nieuwe voorzitter

De nieuwe voorzitter hoeft volgens de NBA geen RA of AA te zijn. “Wij kijken nadrukkelijk ook naar niet-titelhouders”, aldus de toelichting van de NBA. “Bestuurlijke ervaring en gedegen kennis van en gevoel voor het stakeholderveld waarbinnen de accountancysector opereert wegen zwaar mee.”

De NBA is de zoektocht begonnen in het besef dat de recente kandidaat (Ted Verkade van Baker Tilly) zich terugtrok na kritische vragen over zijn rol bij fiscale kwestie waarbij Baker Tilly op beboet was door de AFM.  “Het bestuur is zich ervan bewust dat deze ontwikkeling niet goed is voor de accountancysector”, aldus de NBA op haar website.

De selectie van een nieuwe voorzitter wordt begeleid door bureau Ebbinge en staat onder regie van een voorzitterselectiecommissie. Die commissie is samengesteld uit leden vanuit het NBA-bestuur Ingrid Hems en Monika Bankert, oud-NBA-bestuurder Ronald van Rijswijk en drie niet-bestuurders, te weten Geert Dreschler (mkb-accountant), Adrie Kerkvliet (algemeen directeur Auditdienst Rijk) en Arnout van Kempen (zelfstandig compliance adviseur voor accountants).

De zoektocht kan nog maanden duren, aldus de NBA. Voor de algemene ledenvergadering (ALV) van 14 juni is er nog niemand. Uiterlijk 1 november moet er een nieuwe kandidaat voorgesteld worden, die op de ALV van 13 december gekozen kan worden.

“Wij denken dat wij met deze aanpak komen tot een uitgewogen selectie van een nieuwe voorzitter”, aldus Ingrid Hems, voorzitter van de voorzitterselectiecommissie. “Dat is ook nodig, want de verbeteringen in het beroep en van onze beroepsorganisatie, die de afgelopen jaren zijn ingezet onder leiding van Marco van der Vegte, moeten doorgaan. Dat vraagt om een stevige voorzitter die op brede steun kan rekenen onder onze leden.”

 

Gerelateerde artikelen