NautaDutilh: UBO-spoorboekje schept orde in chaos

Van de Europese landen die op grond van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn gehouden zijn om uiterlijk 26 juni 2017 een zogeheten UBO-register te hebben ingevoerd, hebben alleen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zich aan deze deadline gehouden.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek door advocatenkantoor NautaDutilh naar de status en verwachte implementatiewijze van het register met uiteindelijk belanghebbenden van ondernemingen en entiteiten (Ultimate Beneficial Owners, UBOs). Voor het onderzoek door kandidaat-notaris Maarten Buma en professional support lawyer Melanie Al-Zafari werd bij advocatenkantoren in alle lidstaten van de EU, de lidstaten van de EER en in Zwitserland informatie ingewonnen.

Met het onderzoek verwachten ze orde in de UBO chaos te scheppen, aldus Maarten Buma. "Het UBO-register heeft al voor flink wat beroering gezorgd. Dit komt bijvoorbeeld doordat in verschillende landen, waaronder Nederland, bepaalde informatie in het UBO-register waarschijnlijk openbaar zal worden voor het grote publiek. Er bestaat een gegronde vrees dat als eigendomsgegevens van bedrijven openbaar worden, grootaandeelhouders en hun families een verhoogd risico lopen op ontvoering of chantage. Maar ondanks de nodige kritiek is de richtlijn aangenomen en zullen alle lidstaten binnen afzienbare tijd een UBO-register inrichten. Wie zich in meerdere Europese landen moet registreren, kan door de verschillende ingangsdata, uiteenlopende overgangsregelingen en definitievariaties snel het overzicht kwijtraken. Om het leven wat dat betreft te vergemakkelijken, hebben wij voor alle deelnemende landen de variabelen uitgezocht en die overzichtelijk in één rapport bij elkaar gebracht. Wie bijvoorbeeld UBO is van een Nederlandse B.V., een Duitse GmbH, een Belgische N.V. en een Oostenrijkse Offene Gesellschaft, kan aan de hand van ons rapport in grote lijnen zien welke verplichtingen en deadlines gelden in de voormelde landen. Zie het als een soort spoorboekje."

Gerelateerde artikelen