Monsanto én medewerkers krijgen $80 miljoen boete voor misleidend boekhouden

De Securities and Exchange Commission heeft agri-business gigant Monsanto gedwongen te schikken, in ruil voor een forse boete én de verplichting om een onafhankelijke compliance-consultant in te huren.
Het bedrijf wordt ervan beschuldigd, niet volgens de regels winsten gemaakt op het beruchte anti-onkruidmiddel Roundup, in de boeken verwerkt te hebben. Niet alleen de onderneming als zodanig, maar ook een drietal verantwoordelijke functionarissen uit de afdelingen Finance en Verkoop hebben vervolging voorkomen, door persoonlijk boetes te betalen.
 
Volgens de SEC bestonden er bij de onderneming inadequate interne accounting controls, waardoor miljoenen dollars aan kortingen, gegeven aan retailers en groothandels, niet juist verwerkt werden.
Monsanto zag zich tot die kortingen gedwongen, omdat de concurrentie de marktpositie van Roundup ondergroef met generieke middelen. Daarom startte Monsanto een speciale promotiecampagne, en boekte wel de daardoor gemaakte extra omzet en winsten, maar ‘vergat’ de in dat kader verleende kortingen.
 
Gerelateerde artikelen