Monsanto klokkenluider krijgt $22,44 miljoen van de SEC

De Securities and Exchange Commission heeft de op één na hoogste beloning voor klokkenluiden toegekend aan een ex-Monsanto finance-medewerker.
Deze ethische financial waarschuwde de SEC, dat Monsanto op onaanvaardbare wijze de winst gemanipuleerd had, die gemaakt werd op de productie en verkoop van hun beruchte onkruidverdelger Roundup.
Het bedrijf kreeg daarvoor een boete, dat wil zeggen schikte voor een bedrag van $ 80 miljoen; de beloning van ruim 22 miljoen dollar was dus meer dan 28% van dat bedrag.  De SEC geeft als regel 30% van de binnen geharkte boetes door aan de klokkenluider.
 Naast het betalen van de 80 miljoen heeft Monsanto ook moeten beloven de control over de boekhouding te verbeteren en aan te scherpen, en om een onafhankelijke compliance officer aan te stellen. De CEO en CFO betaalden in totaal bijna $4 miljoen aan bonussen terug. 
 
De onderneming erkent noch ontkent verder zoals gewoonlijk alle beschuldigingen. Volgens de advocaat van de klokkenluider ging het om tientallen miljoenen aan kortingen en ‘incentives’ aan retailers en de groothandel die niet correct in de boeken verwerkt waren. 
De accountant van Monsanto is Deloitte & Touche.
 
In het jaarverslag 2015 treffen we de volgende zinsneden: 
Monsanto has adopted a Code of Ethics for Chief Executive and Senior Financial Officers (Code), which applies to its Chief Executive Officer and the senior leadership of its finance department, including its Chief Financial Officer and Controller. This Code is available on our website at www.monsanto.com, appearing under the heading ‘‘Who We Are — Corporate Governance.’
Gerelateerde artikelen