‘Mogelijk doorbraak in woekerpolisaffaire’

In de afwikkeling van de woekerpolisaffaire vindt deze week mogelijk een belangrijke doorbraak plaats. Woensdag velt het Europese Hof van Justitie een oordeel over omstreden beleggingsverzekeringen van Nationale-Nederlanden. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere grote verzekeraars.

Alles draait om de klacht van een Nederlander die zegt dat Nationale-Nederlanden (NN) hem te weinig informatie heeft verschaft bij het afsluiten van de verzekering Flexibel Verzekerd Beleggen, een zogenoemde woekerpolis. De klager ligt met NN in de clinch over de hoogte van de poliskosten en de premies voor het overlijdensrisico voor de beleggingsverzekering.

De Nederlander kreeg vorig jaar al gelijk van een belangrijk adviseur van het hof. Die advocaat-generaal stelde dat een verzekeringsmaatschappij alle noodzakelijke informatie moet verstrekken.

De advocaat van de gedupeerde polishouder voorspelt een totale ommekeer in de affaire, mocht het hof dit advies opvolgen. Rechters zullen niet anders kunnen dan ,,substantieel hogere schadevergoedingen” toekennen, stelde raadsman Dries Beljon onlangs in een verklaring.

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. Maar dat proces gaat erg traag en niet iedere gedupeerde levert dit wat op.

De procedure bij het hof heeft betrekking op ongeveer 595.000 polissen die door NN zijn verkocht. De claim tegen de verzekeraar zou minstens 3 miljard euro kunnen gaan bedragen, zo wordt geschat.

Ook andere verzekeraars hangen in de affaire mogelijk hoge bedragen boven het hoofd.

(ANP)  

Gerelateerde artikelen