MKB-kantoren bijna half miljoen per jaar kwijt aan ICT

In een jaar groeide het IT-budget per kantoor met gemiddeld 7,7 procent. 

Personeelskosten zijn met afstand de grootste kostenpost voor MKB-accountantskantoren. Overige bedrijfskosten – een verzamelnaam voor meerdere kosten – op nummer twee, gevolgd op nummer drie door uitgaven aan ICT. ICT-uitgaven maken ruim vijf procent uit van de netto-omzet van MKB-accountantskantoren. 

  • Het gemiddelde MKB-kantoor gaf in drie jaar 17,5 procent meer uit aan ICT
  • ICT-kosten zijn bij het MKB-kantoor evenredig verdeeld over software, infrastructuur en IT-personeel
  • Kleine kantoren hebben geen IT-personeel en geven relatief veel uit aan IT-infrastructuur

Dit meldt SRA op basis van benchmarkonderzoek. De onderliggende data zijn uit 2022. Het gemiddelde MKB-kantoor geeft jaarlijks 457.000 uit aan IC, een stijging dus van ruim 17,5 procent ten opzichte van 2019. Toen was de gemiddelde kostenpost voor ICT nog 388.000 euro per kantoor. 

Gemiddeld lag het ICT-budget bij de deelnemende kantoren aan het IT-kostenonderzoek 7,7 procent per kantoor hoger dan voor 2021. Deze toename wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van 17,9 procent van de ICT-uitgaven bij de grote kantoren. Bij grote accountantskantoren is het budget significant verhoogd.

De ICT-kosten van het gemiddelde kantoor zijn min of meer evenredig verdeeld over software, infrastructuur en IT-personeel. Kleine kantoren zijn in verhouding iets meer kwijt aan infrastructuur dan aan IT-personeel. Kantoren met minder dan 25 medewerkers hebben nauwelijks eigen IT-medewerkers. Werkzaamheden aan de technologie besteden zij uit.

 

Gerelateerde artikelen