Mkb vraagt even vaak om geld, maar bedragen worden lager

De financieringsbehoefte van de Nederlandse midden- en kleinbedrijven is tijdens de coronacrisis ongeveer gelijk gebleven. Tussen juli 2020 en juli 2021 had bijna een op de vijf mkb'ers geld van buitenaf nodig, tegen ruim een vijfde een jaar eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De geldvraag vergelijkbaar ten opzichte van de periode voor de coronacrisis. Het gaat om aanvragen van krediet bij onder meer banken en andere private partijen. 

Zeven procent van de mkb'ers deden een succesvolle financieringsaanvraag. Dat is minder dan voor de coronapandemie. Van juli 2018 tot juli 2019 lag dat op 10 procent.

Van de bedrijven met behoefte aan externe financiering werd driekwart in hun bedrijfsvoering gehinderd door corona. Bijna een kwart van de succesvolle financieringsaanvragen waren bedoeld om een moeilijke periode te overbruggen die door de coronacrisis werd veroorzaakt. Het doorsnee bedrag dat mkb'ers nodig hadden was bijna een ton. Dat is beduidend lager dan de 173.000 euro die ze voor de coronacrisis vroegen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen