MKB Nederland: private equity ondermijnt ondernemerschap

Middenbedrijf stagneert door gebrek aan financiering en personeel.

De overname van middenbedrijven door (buitenlandse) private equity partijen is een van de oorzaken van de verzwakking van het ondernemerschap. Die waarschuwing komt van werkgeversorganisatie MKB Nederland. Voorzitter Jacco Vonhof ging in op dit gevaar tijdens het jaarcongres van de werkgeversvereniging op donderdag 17 oktober.

  • Middenbedrijven worstelen met financiering, personeelsgebrek en overname binnen de familie
  • Private equity-bedrijven uit het buitenland slaan daardoor toe
  • Nederland raakt deze bedrijven kwijt
  • Groei stagneert, innovaties worden verlegd naar het buitenland

Vonhof signaleert dat voor veel ondernemers de toekomst onzeker is. Financiering is moeilijk, bedrijfsoverdracht binnen de familie is ingewikkeld en personeel is bijna niet te vinden, zo schetste Vonhof het gevaar. Hij maakt zich zorgen over de consolidatie die momenteel optreedt. “Ik zie en hoor in toenemende mate dat middenbedrijven worden gekocht door private equity, vaak vanuit het buitenland. Het gevolg is dat we die bedrijven feitelijk kwijtraken. Ze groeien niet meer in Nederland, innovaties vinden niet per definitie nog in ons land plaats, en ze raken hun wortels in de samenleving kwijt.”

  Lees ook:

De zorgen van de MKB-werkgevers gaan verder doordat het kleinbedrijf onvoldoende groeit. Volgens Vonhof zijn er nauwelijks nog ondernemers zijn die ook werkgever willen worden. Zij blijven liever ZZP’ers. “Opgeteld leidt dat tot verlies van ondernemerschap met grotere gevolgen dan alleen economisch. We raken daarmee ook de maatschappelijke en sociale rol van MKB-bedrijven kwijt.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Binnen de accountancy woedt de vraag over de wenselijkheid van private equity volop. Overnames van accountantskantoren door deze investeerders zijn er volop. Er is veel weerstand tegen de komst van private equity in de sector. De NBA waarschuwt dat investeerders de aandacht kunnen afleiden van controlekwaliteit. Ook toezichthouder AFM is kritisch. Andere vinden juist dat private equity-bedrijven soelaas bieden voor accountantskantoren om verder te groeien.

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Private Equity: kans of bedreiging voor Accountancy?

Gerelateerde artikelen