MKB kwetsbaarder door verslechtering betaalgedrag

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is verder verslechterd.

Dat maakt vooral het MKB kwetsbaarder voor tegenslag, wat extra riskant is nu de economie lijkt te gaan afkoelen. 

Om MKB’ers intensiever te ondersteunen, heeft Betaalme.nu het MKB Loket opgericht. Dit biedt informatie over hoe ze hun betaalprocessen het beste kunnen inrichten en levert gratis onafhankelijke bemiddeling bij factureringskwesties.

Uit data van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat de verslechtering van betaalgedrag die vorig jaar begon zich heeft doorgezet. De gemiddelde betaaltermijn is het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen tot gemiddeld 39,9 dagen, tegenover 39,2 dagen begin 2018. De langste betaaltermijnen komen volgens Graydon voor in de sector transport en logistiek (42,6 dagen), bij leasebedrijven (42,4 dagen) en in de IT & communicatie (41,6 dagen). In de vastgoedsector verslechterde het gemiddelde opvallend snel: van 36,1 dagen begin 2018 tot 40,7 nu.

Alles tegelijk
Hoewel grote bedrijven wettelijk een maximale termijn van 60 dagen mogen hanteren voor hun MKB-leveranciers, wil Betaalme.nu dat betalen binnen 30 dagen de norm wordt. “Aan MKB’ers wordt steeds vaker gevraagd langere betaaltermijnen te accepteren. We hameren erop dat ze hier niet te makkelijk mee akkoord moeten gaan”, zegt Joost van den Hondel, initiatiefnemer van Betaalme.nu. “Als de economische wind draait, bestaat het risico dat ze plotseling in de problemen komen doordat alles dan tegelijk verandert: de rente stijgt, de vraag valt terug, het wordt lastiger om werkkapitaal te financieren.”

MKB Loket: gratis bemiddeling
Om het MKB te helpen dergelijke scenario’s te voorkomen, is het Betaalme.nu MKB Loket opgericht. Van den Hondel: “We hebben gemerkt dat MKB’ers vaak niet weten hoeveel ze zelf kunnen doen om sneller hun facturen betaald te krijgen. Bij het Betaalme.nu MKB Loket kunnen ze vragen stellen en een beroep doen op onze gratis onafhankelijke bemiddeling bij late betaling.”

Betalingsgedrag deelnemers verbetert 33 procent
Intussen blijft Betaalme.nu zich ook richten op het aantrekken van grote organisaties die hun kleine leveranciers helpen door snel hun facturen te betalen. “Gelukkig zien we ook veel goede wil in het bedrijfsleven”, zegt Van den Hondel. “Inmiddels doen 59 grote organisaties mee met ons initiatief. Uit rapportages over de eerste helft van 2018 blijkt dat dankzij deze deelnemers zo’n 120.000 MKB-leveranciers binnen 30 dagen hun geld ontvangen. Dat is een stijging van 33 procent vergeleken met dezelfde periode in 2017.” 

Als ook facturen worden meegerekend van grotere leveranciers uit het MKB, waren er in de eerste helft van 2018 bij elkaar zo’n 134.000 leveranciers waarvoor Betaalme.nu-deelnemers een betalingstermijn van 30 dagen hanteerden.

Gerelateerde artikelen