‘Mislukte bedrijfsovernames in mkb dempen herstel’

De schadelijke invloed van mislukte bedrijfsovernames in het midden- en kleinbedrijf (mkb) op de Nederlandse economie is fors toegenomen. Zo is in vier jaar tijd het werkgelegenheidsverlies door mislukte overnames verdubbeld en de omzetderving en kapitaalvernietiging verviervoudigd. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van Het Kenniscentrum Innovatie & Business van Hogeschool Utrecht over de impact van bedrijfsopvolging op de Nederlandse economie.

Het werkgelegenheidsverlies door mislukte bedrijfsovernames bedroeg in 2011 zo’n 55.000 voltijds arbeidsplaatsen. Vier jaar later was dit opgelopen tot bijna 123.000. De omzetderving liep op van 3,2 miljard euro tot 12,4 miljard euro. De kapitaalvernietiging steeg in die periode van 1,3 miljard euro tot 4,6 miljard, aldus het onderzoek.

‘Door de gunstigere economie staan momenteel veel meer bedrijven te koop, met een toegenomen bedrijfskwaliteit’, zegt lector Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht. ‘Daarnaast is de economische schade als gevolg van mislukte bedrijfsovernames aanzienlijk en ook fors toegenomen. Uitblijvende financiering, ontbrekende begeleiding en de sterk toegenomen leeftijd van de ondernemer bij verkoop vergroten de kans op uiteindelijke opheffing van een bedrijf.’

De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor ‘overnemerschap’ in het onderwijs en betere financieringsmogelijkheden om de slagingskans van mkb-bedrijfsovernames te vergroten.

(ANP)

Gerelateerde artikelen