Ministerie van Justitie in de VS: wij brachten nooit de echte schuldigen voor de rechter

Het DOJ geeft het eindelijk toe: het is beter directeuren te vervolgen dan een boete op te leggen aan een NV
Het heeft jaren geduurd, zegt Bloomberg.com, na de financiële crisis van 2008, maar nu ineens verklaart het Amerikaanse  ministerie van Justitie dat ze van plan zijn voortaan individuen voor de rechter te slepen, die verantwoordelijk zijn voor fraude en andere corporate misdaden, in plaats van de ondernemingen waarvoor die individuen werkzaam zijn of waren. 
 
Wat is de meest verrassende implicatie van de nieuwe richtlijnen voor de ‘prosecution of corporate crime’ die het ministerie recent openbaar maakte?  Dat ze daarmee toegeven, dat ze het tot op heden verkeerd aangepakt hebben.
 
In een memo dat gisteren gepubliceerd werd door de Deputy Attorney General, Sally Quillian Yates, stelt het DoJ dat ze voortaan de individuen strafrechtelijk gaan vervolgen, die zich schuldig maken aan corporate crime, “ongeacht hoe hooggeplaatst ze ook zijn in de hiërarchie”, in plaats van  civielrechtelijke zaken aan te spannen tegen de onderneming. 
 
“Wij hebben geconcludeerd dat de enige effectieve manier om corporate crime te bestrijden is de verantwoordelijke individuen persoonlijk  verantwoordelijk te stellen voor de beslissingen die zij hebben genomen of geautoriseerd hebben,” aldus het memo. “Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat het publiek het vertrouwen behoudt in ons rechtssysteem.”
 
Accountants, beware?!
 
Meer over dit opzienbarend nieuws via bloomberg.com/news/
Gerelateerde artikelen