Miniem accountantskantoor controleerde Adani-imperium

​​​​​​​De Indiase reus huurt een Big Four-kantoor om de boeken op te schonen.

Het wankelende imperium van de Indiase miljardair Gautam Adani gaat een kantoor van de Big Four inhuren om schoon schip te maken met de boekhouding. Dit meldt CNN. 

Het conglomeraat van Adani raakte vorige maand in zwaar weer sinds de Amerikaanse activistische aandeelhouder Hindenburg Research de groep beschuldigde van manipulatie van aandelenkoersen en fraude. Sindsdien zou de groep 60 miljard aan waarde zijn verloren, ongeveer een kwart van het totaal.

Een van de onthullingen van Hindenburg is dat Adani de boekencontrole van het imperium heeft laten uitvoeren door een klein Indiaas accountantskantoor, Shah Dhandharia & Co. Deze lokale accountant zou bestaan uit vier partners en elf medewerkers, waarvan sommige medewerkers nog maar 23 zijn.

In een reactie zei het bedrijf dat het veel werkt met kleine dienstverleners om die een kans te geven. Adani zou de accountant van alle hulp voorzien die nodig is voor een goede controle.

Ook uit Engeland klonken verdachtmakingen over de manier waarop Adani de boeken liet controleren. Volgens de Financial Times zouden de Engelsen van de Adani Group de boekencontrole vorig jaar hebben weggehaald bij Deloitte. De nieuwe accountant kwam van het accountantskantoor Crowe, een firma buiten de top tien van Engeland. 

Volgens de Financial Times zou Crowe UK vorig jaar 143.000 pond hebben verdiend met de boekencontrole van Adani Energy Holdings Limited in 2022. Ter vergelijking: Deloitte voerde de boekencontrole van de dochter uit voor 257.000 pond.
 

Gerelateerde artikelen