Millenniumgeneratie accountants: wij willen wel eerlijk zijn

Millenials in finance vinden ethisch handelen belangrijker dan waarde toevoegen
Gisteren rapporteerden wij over onderzoek van CareersinAudit.com, onder 1700 accountants over de hele wereld verspreid, waaruit blijkt dat de praktijk van alledag van accountants in en buiten de business nog steeds geen ethische schoonheidsprijs verdient. De helft hoopt op strakkere regelgeving, de andere helft denkt dat een principle-based benadering genoeg is om eerlijk(er) te boekhouden. Slechts 13% van de ondervraagden vindt dat bewuste misleiding in de boeken door de maatschappij beantwoord moet worden met gevangenisstraf. 
 
Het ICAEW, de beroepsorganisatie voor Engeland en Wales, ondervroeg ook een representatieve steekproef van ‘aspiring and newly qualified accountants’ over hoe zij tegen hun vak en toekomstige rol aankijken. Tegen 2020 zullen deze millennials 40% van de werkende bevolking uitmaken. Uit het ICAEW-onderzoek blijkt dat zij (nog?) veel meer belang hechten aan ethiek in hun werk dan voorgaande generaties. 
Gevraagd naar wat zij verwachten van hun vak en beroepsgroep noemt liefst 29% als eerste: “demonstrating a strong ethical position”, ofwel aantoonbaar ethisch handelen. Ruim 15 % noemt ‘vertrouwd worden door anderen’, 13% hoopt erkend te worden als degelijk vakman of -vrouw.
‘Making a difference to business’ (denk aan die zo begeerde rol als ‘business partner’?!) wordt slechts door 7% als eerste genoemd, 6% wil vooral ‘waarde toevoegen voor de economie’. 
 
ICAEW director Hazel Garvey is blij met en trots op de uitkomsten. “Deze tonen aan dat onze millennials een lange-termijn visie hebben op het vak. Juist nu het bittere noodzaak is om het vertrouwen in ons vak en onze beroepsgroep te herstellen, is het bemoedigend, dat onze jonge collegae verklaren wél een sterk ethisch besef te hebben. De tijd is voorbij, waarin we nieuwe jonge medewerkers kneedden in de mores en attitudes van vroeger. Persoonlijke groei en ontplooiing zijn veel belangrijker geworden.”
Gerelateerde artikelen