‘Miljardenboetes voor banken om valutafraude’

Een groep internationale banken zal deze week miljardenboetes krijgen voor de manipulatie van wisselkoersen. Dat meldden persbureau Bloomberg en de Britse krant The Sunday Times.

Bronnen rond de zaak meldden aan Bloomberg dat woensdag de schikking moet worden bereikt. Het gaat volgens de ingewijden om de Britse banken Barclays en RBS, het Amerikaanse Citigroup en JPMorgan Chase, en het Zwitserse UBS. The Sunday Times schrijft dat Barclays en RBS een totale boete krijgen van circa 3 miljard pond. De Amerikaanse banken zouden ieder ongeveer 1 miljard dollar moeten betalen. De banken zouden verder ook schuld bekennen aan de fraude.

Over de boete voor UBS werd niks gemeld. Die bank werkte volgens de bronnen als eerste mee aan het onderzoek van de Amerikaanse en Britse autoriteiten naar de valutafraude.

De definitieve details van de schikking kunnen nog veranderen, onder meer afhankelijk van de aanklacht en de schuldbekentenissen. De Zwitserse en Europese autoriteiten doen ook nog onderzoek. Ook andere grote banken zoals HSBC en Deutsche Bank zouden betrokken zijn geweest bij de fraude.

Het onderzoek naar de manipulatie van de valutamarkt loopt al twee jaar. De banken hebben zich volgens wereldwijde toezichthouders schuldig gemaakt aan dubieuze praktijken in de internationale valutahandel voor eigen gewin. Er zijn al verschillende handelaren ontslagen of op non-actief gesteld vanwege de zaak.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen