Meerderheid Nederland wil af van erfbelasting

Een meerderheid van 76% van de Nederlanders vindt erfbelasting een oneerlijke belastingmaatregel. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.500 respondenten in opdracht van de CDA Business Club.

De grootste tegenstander blijkt de PVV (92%). Kiezers van de twee andere grootste partijen D66 en VVD vinden met respectievelijk 60% en 82% de belasting op de erfenis onrechtvaardig. Ook kiezers van linkse partijen zoals PvdA (55%) en GroenLinks (52%) zijn tegen. Daarmee lijkt er een kamerbrede meerderheid te bestaan voor afschaffing van de erfbelasting. 65% vermoedt dat vermogende Nederlanders en ondernemers verhuizen naar landen waar deze belastingregeling niet bestaat of veel coulanter is. 70% vindt bovendien dat ook de schenkbelasting onrechtvaardig is.

Op de vraag of afschaffing van erfbelasting ouderen zeker emotioneel van een zware last verlost, reageren politieke partijen eensgezind. Zo loopt de SP met 46% zelfs iets voor op de VVD (45%), gevolgd door CDA met 44%. GroenLinks (21%) en D66 (25%) hebben het minst op met de gemoedsrust van ouderen.

Het merendeel van 71% van de Nederlanders gunt kinderen de erfenis en ziet het niet als oneigenlijke bevoordeling. Waar VVD-, CDA- en SGP-kiezers met een unanieme 81% de kinderen de erfenis gunnen doen zelfs PvdA (52%) en GroenLinks (46%). Daarmee lijkt er een kamerbrede meerderheid om de erfbelasting af te schaffen. Zeker met de score van CU-kiezers (94%) en FvD-achterban (87%).

Over hoe de afschaffing van de erf- en schenkbelasting moet worden gecompenseerd, lopen de meningen uiteen. 29% vindt een verhoging van de hoogste schijven van de inkomsten- en vennootschapsbelasting met 1% een goede ruil voor het schrappen van de maatregel. 31% is het daar echter niet mee eens. Grootste voorstander van de ruil is de SP (38%), gevolgd door VVD (35%) en CDA (34%).

Het onderzoek werd uitgevoerd door het bureau AnalytiQs. Huitgevoerd in opdracht van de CDA Business Club. De CDA Business Club wil de afschaffing van de erf- en schenkbelasting hoog op de politieke agenda krijgen. De CDA Business Club is een netwerk van ruim 100 directeur-grootaandeelhouders. Samen zijn zij goed voor een totale omzet van ruim € 12 miljard en als werkgever voor meer dan 100.000 banen. 

Gerelateerde artikelen