Meer innovatieve mkb’ers kunnen steun aanvragen

Ondernemers kunnen dit jaar nog eenvoudiger innovatiesteun aanvragen. Zij krijgen met minder verschillende regels te maken en hebben zo een grotere slagingskans om te innoveren via de MKB-Innovatiestimulering Topsectoren (MIT). Circa 2600 ondernemers zullen in 2015 profiteren van deelname aan innovatieve projecten. Dat zijn 1000 ondernemers extra ten opzichte van vorig jaar.

De stijging resulteert uit afspraken tussen het kabinet en de provincies, zo maakt minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag bekend tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht. Eerder werd al afgesproken dat de rijksoverheid en provincies gezamenlijk gaan investeren in de MKB-Innovatiestimulering Topsectoren (MIT). Voor 2015 is maximaal 50 miljoen euro beschikbaar, ten opzichte van 32 miljoen euro in 2014.

Aanvragen MIT vanaf medio mei

Vanaf medio mei kunnen innovatieve ondernemers aanvragen indienen voor de MIT-regeling. Nieuw is dat ondernemers dit jaar ook in hun eigen regio kunnen aankloppen. Hierdoor is de regeling voor hen toegankelijker gemaakt. Verder wordt het door de samenwerking tussen provincies voor ondernemers eenvoudiger om over regionale grenzen heen te ondernemen. Kansrijke bedrijven krijgen dan sneller de kans om door te groeien.

Vroege Fase Financiering

Minister Kamp maakte op de Week van de Ondernemer tevens bekend dat de vijf Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, samen met EZ, ondernemers hulp gaan bieden bij het indienen van hun aanvragen voor Vroege Fase Financiering. Voor deze regeling is  dit jaar 12,5 miljoen euro beschikbaar. Met Vroege Fase Financiering worden innovatieve bedrijven in staat gesteld om producten sneller op de markt te introduceren. Door ondersteuning in de regio worden de kansen om Vroege Fase Financiering aan te trekken voor ondernemers verder vergroot. Daardoor wordt bijvoorbeeld de ontwikkeling van een prototype voor een nieuw product eerder mogelijk gemaakt.

Gerelateerde artikelen