Meer dan 50 banken hebben inmiddels vervolging in de VS afgekocht

Het succesvolle ‘Swiss Banks Programme’ van de Amerikaanse federale belastingdienst heeft tot dusverre $400 miljoen aan schikkingen opgebracht.
Meer dan 50 banken hebben inmiddels via ‘plea bargains’ ontslag van rechtsvervolging gekocht voor het helpen van US citizens bij het ontduiken van belasting en verbergen van bezittingen en tegoeden. De meest recente schikking betrof EFG Bank European Financial Group en EFG Bank AG, die meer dan $19 miljoen zullen betalen.
 
Volgens acting assistant attorney general Caroline D. Ciraolo, beperkt de Amerikaanse overheid de scope inmiddels niet meer tot Zwitserland en Zwitserse banken. “Lieden die hun tegoeden vanuit Zwitserland naar andere veilige havens hebben overgebracht zijn gewaarschuwd: we zitten hen op de hielen en blijven hen achtervolgen.”
 
De banken die geschikt hebben moeten in dat kader ook gedetailleerde informatie verschaffen over andere banken waar de betreffende gelden vandaan kwamen of weer naar verdwenen zijn. Alleen als ze aan alle verplichtingen voldoen houden zij hun banklicentie in de VS.
 
Banken die in dit kader al vervolgd worden, zoals HSBC, zijn uitgesloten van immuniteit als gevolg van de schikkingen.
 
Gerelateerde artikelen