McKinsey onthult de laatste geheimen van effectief leiderschap

Een dienend leider, die resultaatgericht effectief problemen oplost en open staat voor alternatieve oplossingen: die excelleert. Dat meldt adviesbureau McKinsey.

Veel ouder onderzoek van McKinsey leerde ons altijd, dat ‘leiderschap’ een kritieke succesfactor is voor de gezondheid van organisaties. De vraag bleef, zo stelt de consultant zelf in zijn Insights And Publications van januari 2015: welk soort leiderschap is zo effectief is dat het aangemoedigd moet worden? Hangt dat geheel en al contextueel af van de branche en de markt? Of van de economie? Gaat het nu vooral om flexibiliteit, snel beslissingen nemen, veranderbereidheid? Zijn het nu communicatievaardigheden en ethisch besef die het belangrijkste zijn?
Trainingen en coaches die leiderschap ontwikkelen focussen op ontelbare aspecten, al naar gelang hun eigen overtuigingen of hype. Met als resultaat (concludeert McKinsey) dat maar 43% van de managers denkt dat geld aan leiderschapsontwikkeling besteed niet weggegooid is.

Dus heeft McKinsey een nieuw onderzoek gedaan. En daaruit concluderen ze dat slechts een kleine subset van vier kenmerken/vaardigheden relevante correlaties vertoont met succes als leider. Vier eigenschappen uit een reeks van twintig verklaren 89% van de variantie tussen sterke en zwakke organisaties. Een dienend leider, die resultaatgericht effectief problemen oplost en open staat voor alternatieve oplossingen – die is aantoonbaar de beste!

Gerelateerde artikelen