Maximale rente op krediet stijgt naar 15 procent

Lenen en rood staan worden door de verhoging weer een beetje duurder.

De maximale rente die aanbieders mogen rekenen op consumptief krediet stijgt per 1 januari stijgen van 14 naar maximaal 15 procent. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kan daardoor duurder worden.

Deze stijging komt door de voorgenomen stijging van de wettelijke rente van 6 naar 7 procent. Deze wettelijke rente is een onderdeel van de maximale kredietvergoeding. De wettelijke rente is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Met een hogere rente probeert de ECB de hoge inflatie te beteugelen. De ECB heeft de rente het afgelopen half jaar verder verhoogd.

De maximale kredietvergoeding bestaat uit twee delen: de variabele wettelijke rente en een maximale opslag. Door de stijging van de wettelijke rente gaat nu ook de totale maximale kredietvergoeding omhoog. De maximale opslag biedt kredietverstrekkers een mogelijkheid om het risico op wanbetaling te beprijzen, kosten te dekken en een rendement te behalen. Die opslag is in juni 2022 verlaagd van 12 naar 8 procent en blijft dat ook.

 

 

Gerelateerde artikelen