Mastercard moet ruim €20 miljard schadevergoeding betalen

Dat stellen althans de eisers in een groepsgeding die menen schade geleden te hebben doordat Mastercard illegale en te hoge interchange-kosten in rekening bracht.
Het is niet alleen de hoogste claim ooit, in Groiot Brittannië neergelegd bij de rechtbank, het is ook de eerste grote zaak die gebaseerd is op de Consumer Rights Act van oktober 2015, de wet die consumenten beschermen moet en hun het recht geeft schadevergoeding te eisen wanneer die schade het gevolg is van ‘anti-competitive behavior’. 
Met die nieuwe wet dreigt Groot Brittannië dezelfde weg op te gaan als de VS, waar ‘class action’ zaken tegen ondernemingen die misbruik maken van hun positie op de markt aan de orde van de dag zijn.
 
In 2014 stelde de EU vast, dat Mastercard Europese wetgeving overtrad door zogenaamde ‘interchange’ kosten in rekening te brengen.  Steeds wanneer iemand een betaling doet met een Mastercard-kaart, betaalde de bank van de winkelier een interchange fee aan de bank die de kaart heeft uitgegeven. De winkelier draaide op voor de kosten, die hem weer doorberekend werden, plus administratiekosten. En natuurlijk rekende de winkelier die kosten weer door in de prijzen.  
Al in 2007 oordeelde de Europese Commissie dat Mastercard met die interchange-kosten gedurende 15 jaar (1992-2007) de wet overtreden had, en droeg Mastercard op daarmee te stoppen. In 2008 verlaagde het bedrijf die kosten wel, maar begon een zich bijna tien jaar voortslepende juridische strijd tegen de EU-beslissing. Die het verloor.
 
Volgens de klagers in het groepsgeding had Mastercard veel eerder overeenstemming kunnen verkrijgen met de EC, en heeft het 16 jaar lang bewust te hoge kosten in rekening gebracht. En omdat de EC de praktijken van Mastercard al als illegaal heeft veroordeeld, hoeft in de rechtszaak nu alleen nog de totale schade vastgesteld te worden., die de consument (lees de klagers in het groepsgeding) geleden hebben. 
Zij zeggen dat die schade bijna 19 miljard pond bedragen heeft.
 
Gerelateerde artikelen