‘Lichte omzetgroei voor freelancers en flexwerkers’

Freelancers en flexwerkers hebben hun gemiddelde omzet in de eerste drie maanden van het jaar licht zien stijgen. Dat meldt payrollbedrijf Tentoo donderdag op basis van een rapport over het eerste kwartaal van 2015.

In totaal verdienden freelancers en flexwerkers 2,3 procent meer dan een jaar eerder. In sommige steden als Rotterdam, Eindhoven en Utrecht was sprake van een omzetdaling. Tentoo spreekt van een tegenvallende ontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder toen de groei nog 7,6 procent bedroeg.

Vanwege de economische groei waren de verwachtingen voor de omzetcijfers van freelancers hooggespannen. Ook de aanstaande Wet werk en zekerheid, die per 1 juli de mogelijkheden van flexibele arbeidscontracten beperkt, had voor een toenemende vraag naar freelancers moeten zorgen. ‘Mogelijk plukken freelancers vanaf die datum pas echt de vruchten van de wet’, zo oordeelt Tentoo.

Volgens Tentoo besteden bedrijven gemiddeld 1,2 procent minder werk uit aan freelancers en flexwerkers in vergelijking met een jaar eerder. Wel is het aantal bedrijven dat freelancers en flexwerkers inzet met krap 5 procent toegenomen. Ook steeg het aantal freelancers in Nederland met 3 procent.

Vrouwelijke freelancers verdienden per uur nog altijd minder dan hun mannelijke collega’s. In 2014 lagen de tarieven van vrouwen gemiddeld bijna 5 procent lager. Wel is het verschil tussen mannen en vrouwen de afgelopen jaren kleiner geworden. 

(ANP)

Gerelateerde artikelen