Libor-affaire ettert door

Barclays betaalt in US nog eens $100m schadevergoeding aan 44 van de Verenigde Staten.
Barclays bank heeft nog een 100 miljoen dollar moeten betalen om een claim van 44 Amerikaanse staten te schikken, vanwege het manipuleren van de Libor tussen 2005 en 2009.
Volgens de openbare aanklager in New York  Eric Schneiderman hebben overheden, overheidsinstellingen en non-profit organisaties in de VS daardoor miljoenen dollars schade geleden. Onderdeel van de deal is dat Barclays nu erkent dat een aantal van zijn beurshandelaren destijds de koersen manipuleerden om er zelf beter van te worden.
 
De Libor affaire kostte Barclays bank tot nu al ruim $450 miljoen; de Rabobank al ruim € 800 miljoen. Andere banken, die ook in het complot zaten, betaalden ook reeds aanzienlijke boetes, zoals .UBS ($ 1,5 miljard), RBS, Deutsche Bank en ICAP.
 
In totaal hebben de banken ongeveer $9 miljard aan boetes opgelegd gekregen. Barclays is de eerste van deze banken die moet betalen in het kader van zaken, aangespannen door individuele klanten, zij het voorshands overheden en non-profits.. Tot nu is het particuliere partijen nog niet gelukt om de banken aansprakelijk te stellen, want er zouden geen mededingingswetten overtreden zijn. 
 
Moet ook de Rabo vrezen voor nieuwe rechtszaken?
 
Gerelateerde artikelen