Lening wethouder Stichtse Vecht zorgde voor schijn van belangenverstrengeling

Wethouder Jaap Verkroost (CDA) van Stichtse Vecht laadde de schijn van belangenverstrengeling op zich door 200.000 euro te lenen van een plaatselijke ondernemer. Dat hij daarmee als bestuurder een fout heeft gemaakt, blijkt wel uit het feit dat zijn integriteit in het geruchtencircuit in de Utrechtse plaats in twijfel is getrokken. De wethouder heeft formeel echter niets fout gedaan. Dat constateert dinsdag hoogleraar forensiche acountancy Marcel Pheijffer, die de kwestie in opdracht van burgemeester Marc Witteman onderzocht.

Witteman wil zo snel mogelijk een oordeel van de raad over Verkroost.

Verkroost is mede-eigenaar van buitensportbedrijf New Challenge. Dat bedrijf wordt opgeheven, maar om de afwikkeling te financieren was een geldlening nodig. In het dorp ging het verhaal dat de wethouder twee ton had gekregen in ruil voor medewerking aan een bouwplan.

Pheijffer heeft daarvoor geen enkele aanwijzing gevonden. Er bestaat volgens hem geen relatie tussen de wethouder, het bouwplan en de bouwer. Verkroost heeft zijn excuses gemaakt voor het afsluiten van een lening bij een inwoner, die ook als ondernemer met het stadsbestuur te maken heeft.

Het is de tweede politieke affaire die Stichtse Vecht dit jaar treft. Eerder dit jaar moest VVD-fractievoorzitter Kathelijne de Kruif terugtreden, nadat zij was gearresteerd op verdenking van witwassen. De rechter moet over deze verdenking nog een oordeel vellen.

Lees ook:

• Gemeente Stichtse Vecht laat integriteit wethouder onderzoeken

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen