Leegloop PwC Cyprus door sancties tegen Rusland

Ex-partners richten eigen kantoor op voor slachtoffers van sancties.

Een groep van voormalige PwC-partners heeft een eigen accountantskantoor in Cyprus opgericht, Kiteserve. Het nieuwe kantoor richt zich op bedrijven die getroffen zijn door sancties tegen Rusland. Kantoren van de big four willen door de sancties niet meer voor deze bedrijven werken. 

PwC hanteert sinds de Russische invasie in Oekraïne het beleid van 'overal gesanctioneerd, overal gesanctioneerd', dat verder gaat dan wat wettelijk vereist is. PwC Cyprus is hard geraakt door dit beleid, want de financiële banden tussen Cyprus en Rusland zijn hecht. Het gevolg was dat het klantenbestand van de lokale vestiging snel uitdunde. 

In juni stapten drie PwC-partners op om Kiteserve te lanceren, een accountantskantoor waarvan de helft van de klanten inmiddels bestaat uit bedrijven met een Rusland-connectie. Twintig PwC-medewerkers zijn overgestapt naar Kiteserve.

Theo Parperis, de managing partner van Kiteserve, stelt in de Financial Times dat het accountantskantoor de sancties van de EU, de VS en Engeland in acht neemt. Volgens hem zou Kiteserve vier keer zoveel werk kunnen hebben, zoveel vraag is er naar accountancy. 

Het werk heeft volgens hem voornamelijk betrekking op activa in het westen. Het zou gaan om bedrijven die gewoon bediend worden door westerse banken en advocaten, dus zou het leveren van accountantsdiensten ook geen probleem zijn, aldus Parperis.

In tegenstelling tot PwC Cyprus houdt Kiteserve zich niet aan sancties die zijn opgelegd door landen als Australië en Canada. Ook werkt het nieuwe kantoor voor bedrijven die getroffen zijn door EU-sancties, maar waar uitzonderingen zijn toegestaan. 

Volgens PwC Cyprus is er geen enkele relatie met Kiteserve. De landenvestiging zegt inmiddels nieuwe business te hebben aangeboord als onderdeel van een "bounceback-strategie’ na de impact van internationale sancties.

 

Gerelateerde artikelen